BRICSi Summit startis

Kolme Ida Hiiglase kokkutulek 8.-10. juulil: Ufaasse on kogunenud maailma autoriteetsed riigijuhid, et leida alternatiivi lääne „katastroofide ja juhitud kaose” strateegiale.

Täna alanud BRICSi ja Shanghai Majandusühenduse Summitil on plaanis vastu võtta rida suuri otsuseid, mis reaalselt muudaksid olukorda maailmas. Sõda Ukrainas, Kreeka ja Puertoriiko pankrott, Hiina börsituru langus on vaid KRIISI projektsioonid, mille põhjuseks gigantlik dollaripüramiid – „Paabeli Torn”, mille purunemiseta pole inimkonnal vähimatki võimalust stabiilsuseks ja perspektiiviks. Usa ja tema liitlased püüavad kukutada seda „Torni” kogu ülejäänud maailma peale, nagu langesid selle peale Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid New Yorkis 11.09.2001.

Kuid ülejäänud maailm täna – see pole enam üldse mitte koloniaalmaad ja Läänele allutatud „banaanivabariigid”. Ufaasse on kogunenud maailma autoriteetsed riigijuhid, et leida alternatiivi lääne „katastroofide ja juhitud kaose” strateegiale.

Finantsmajanduslikuks alternatiiviks on muidugi BRICSi Arengupanga ja sellega tihedalt seotud Infrastruktuutrsete Investeeringute Aasia Panga loomine – mis on võimelised „dollaritsoonist” välja kiskuma olulise osa maailma rahandusest ja kaubandusest.

Sõjalis-poliitiliseks alternatiiviks on Moskvas 9. mai pidustustel loodud Vene-Hiina strateegilise liidu tugevdamine ja laiendamine, mida ühes või teises vormis toetavad mitte ainult Iraan, Valgevene ja Kesk-Aasia maad, vaid isegi India ja Pakistan.

Ideoloogiliseks alternatiiviks on mitte deklaratiivne, vaid reaalne projekti kõigi osapoolte võrdõiguslikkus, rahvusvaheline ja sotsiaalne õiglus, koosareng.

On loodumas täiesti uus riikide allianss. Kuid rääkida sellest kui alternatiivist G7-le on täna veel vara. Tuleb kasvatada kvaliteeti. Kulub vbl 3-10 aastat, et kujuneks samasugune süsteem, nagu on olnud USAl. Palju sõltub Vene ja Hiina majandusarengute efektiivsusest. Hiina, vaatamata kriisinähtustele bõrsil, liigub sellegipoolest edasi seitsme penikoorma sammudega. Venes on olukord väga tõsine – sel aastal langevad totaalselt paljud parameetrid, eeskätt tööstusmahtudes. Ja kui Putin säilitab praeguse kaadritesüsteemi, saabuvad Venele rasked ajad 2016 ja eriti 2017.

BRICS – see on hea näide vene leidlikkusest. Sest selle termini pakkus välja keegi lääne ökonomist naljaviluks, viidates mitmete suurriikide sarnasele arengukiirusele. Nüüd on see nali saanud teoks. Liit põhineb üha kasvaval vastastikusel kasul – ja kus on, sinna antakse!

Miks sai BRICSi algatajaks just Vene? Esiteks oli erinevate riikide vahel lahkhelisid – nt Hiina-India piirivaidlused. Vene kui neutraalne osapool viis kokku ka Hiina ja Brasiilia. Hiinale, kes arendanud eeskätt oma siseturgu sõltumatuse suurendamiseks, avanesid nüüd uued välisturud. Seetõttu pole teda majanduslikult enam võimalik survestada. Elanike ostujõult on ta juba täna esikohal maailmas.

Ka sõjalis-poliitiline surve tänu Vene kasvavale sõjalisele võimsusele pole täna enam võimalik.

Jäävad üle veel „pehmed” mõjutusvahendid – mis aga samas võivad pöörduda ka nende kasutajate endi vastu – nüüd juba rakendatuna BRICSi poolt.

&&&

MÄRKUS: Allianss laiendab end ilmselt iga riigiga, kes lahkub eurotsoonist (suhtudes nt täna väga abivalmilt Kreekasse). Kindlasti hakkavad sellega ühinema ka G-77 riigid (139 vaesemat maad) niipea, kui nende arengukiirused hakkavad lähenema BRICSi riikide omale.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment